Krachttraining behoudt spiermassa en -kracht bij prostaatkankerpatiënten met hormoontherapie

februari 2023 Beter Leven Willem van Altena

Mannen met prostaatkanker worden vaak behandeld met androgeendeprivatietherapie (ADT), en dat gaat vaak gepaard met verlies aan spiermassa en spierkracht. Onderzoekers van Universiteit Maastricht hebben nu vastgesteld dat krachttraining die nadelige effecten kan tegengaan.

De onderzoekers vergeleken twee interventiegroepen vergeleken met een afzonderlijk geworven controlegroep. Het ging daarbij om 60 mannen met prostaatkanker die met ADT behandeld werden. Gedurende 20 weken kregen zij een krachttrainingsprogramma aangeboden. Daarbij kreeg de helft van de mannen een eiwitsupplement (31 gram weiproteïne) meteen na het sporten en bij het slapen gaan, de andere helft kreeg placebo. In de controlegroep bevonden zich 36 prostaatkankerpatiënten onder ADT, maar zij kregen alleen standaardzorg zonder krachttraining.

Conditie

Spiermassa en spierkracht werden bij aanvang studie in kaart gebracht, en na 20 weken. Het ging daarbij om lichaamssamenstelling, fysieke prestaties, uithoudingsvermogen en gebruikelijke voedingsinname. Het bleek dat in de twee krachttrainingsgroepen spiermassa- en kracht toenamen, bij de mannen die geen krachttraining deden namen ze juist af. Daarnaast bleven vetmassa en vetpercentage behouden in de trainingsgroep met placebosuppletie, wat significant verschilde van de toename in de controlegroep. Ook hadden de mannen die trainden zonder eiwitsupplement een betere conditie, terwijl in de controlegroep die juist afnam.

Het onderzoek wijst uit dat prostaatkankerpatiënten die met ADT behandeld worden baat ondervinden van krachttraining als het gaat om het tegengaan van verlies van spierkracht en spiermassa. Eiwitsuppletie biedt hierbij geen extra voordelen.

Referentie

Houben LHP, Overkamp M, van Kraaij P, et al. Resistance Exercise Training Increases Muscle Mass and Strength in Prostate Cancer Patients on Androgen Deprivation Therapy. Med Sci Sports Exerc. 2022 Dec 14. doi: 10.1249/MSS.0000000000003095. Epub ahead of print. PMID: 36534950.


 [WvA1]