In Maastricht UMC+ start binnenkort een onderzoek naar de inzet van artificiële intelligentie (AI) om de diagnostiek van thymuskanker te verbeteren.
De thymus, ook wel zwezerik genoemd, is een klier die zich achter het borstbeen bevindt, en die vooral in de jeugd een belangrijke rol speelt in de opbouw van het afweersysteem. Na de puberteit wordt de klier inactief en verdwijnt goeddeels. Soms vindt er echter toch celgroei plaats in de achtergebleven cellen, en dan is er mogelijk kanker in het spel.
Thymuskanker is zeldzaam: In 2021 kregen in Nederland 163 mensen te horen dat ze een tumor in de thymus hadden. De ziekte gaat in vroege stadia nauwelijks gepaard met symptomen. Daarnaast zijn er verschillende soorten thymuskanker (thymoom en thymuscarcinoom), die op hun beurt subgroepen kennen. Dat maakt diagnostiek niet eenvoudig.
Het onderzoeksteam in Maastricht zal zich gaan richten op het ontwikkelen van een artificiële intelligentie (AI) model dat gaat helpen bij het analyseren van de thymustumoren. Het model zal worden ontwikkeld op basis van gegevens van patiënten die de afgelopen jaren in de deelnemende instellingen werden behandeld. Deze gegevens geven namelijk tot op detailniveau inzicht in de tumortypes, patiënteigenschappen, behandelkeuzes, verloop en succes van de behandeling. Het AI-model kan daarin patronen ontdekken, die later kunnen helpen bij de analyse van nieuwe tumoren.
Zo zal het AI-model de patholoog – die altijd eigen onderzoek zal blijven doen op de tumorcellen – helpen om nauwkeurigere uitspraken te kunnen doen over de mogelijke behandeling en prognose van de patiënt. Daarnaast kan het model verder worden ontwikkeld om de kans op een terugkeer van de thymustumor te voorspellen, zodat de (radiotherapeutische) behandeling daar beter op kan worden afgesteld.
Meer informatie