Stichting Tegenkracht gaat het UMC Utrecht ondersteunen om darmkankerpatiënten via een specifiek protocol voor te bereiden op hun operatie. Dit gebeurt door een aantal interventies op het gebied van fysieke fitheid, voedingsadvies, stoppen met roken en mentale ondersteuning.
Het project bij het UMC Utrecht is onderdeel van een grotere studie die ook in het Maxima-ziekenhuis in Veldhoven, het Radboud-ziekenhuis in Nijmegen en het UMC Groningen wordt of is gedaan. Het doel van het onderzoek is aantonen dat een prehabilitatie-traject leidt tot beter en sneller herstel met minder ziekenhuisdagen en minder complicaties.
Stichting Tegenkracht biedt kankerpatiënten maatwerkprogramma’s op het gebied van sport en bewegen, maar ook op het gebied van lifestyle en mentale weerbaarheid. Stichting Tegenkracht heeft inmiddels meer dan 3500 mensen begeleid. Voor dit project, dat in principe één jaar loopt, zal Tegenkracht haar netwerk van oncologiefysiotherapeuten inzetten om de kortlopende fysieke begeleiding te organiseren.
Na de diagnose in het UMC Utrecht volgt een eerste inventarisatie door een fysiotherapeut van het ziekenhuis. Patiënten worden daarna zo snel als mogelijk doorverwezen naar Tegenkracht om de fysieke conditie zo goed mogelijk te krijgen ter voorbereiding op de komende operatie. Patiënten werken met een trainingsschema volgens een standaardprotocol dat ook in de andere ziekenhuizen is gebruikt.
Een prehabilitatie-traject loopt ongeveer vier weken, waarbij drie keer per week individueel of in groepsverband wordt getraind met een oncologiefysiotherapeut. De deelnemers worden geacht zelf de overige dagen aanvullende oefeningen/activiteiten te doen. Wekelijks zullen 2 à 3 patiënten instromen in het programma. Naar verwachting zullen er op jaarbasis 100 tot 150 patiënten deelnemen.
Projectleider van het UMC Utrecht Elsbeth Berendsen over de samenwerking: “We zijn blij dat Tegenkracht ons helpt bij deze logistieke uitdaging, zij hebben in de loop der jaren vele duizenden kankerpatiënten een passende begeleiding gegeven en weten de weg naar de diverse behandelaars, dat is voor ons minder bekend terrein.”
Voorzitter Peter Smeets van Tegenkracht: “Wij zien het belang van dit project, door onze jarenlange ervaring en ons grote netwerk van behandelaars kunnen wij de patiënten heel snel helpen. Het is onze ervaring dat patiënten zeer gebaat zijn met een goede lichamelijke conditie voor zij de behandelingen ingaan. Na de oncologische behandelingen (operatie, chemo, bestraling en dergelijke) kan de begeleiding weer worden opgepakt, het leidt tot sneller en beter herstel.”