Prostaatkanker, teelbalkanker en peniskanker. Het zijn voor de meeste mannen geen prettige gespreksonderwerpen en vaak melden patiënten zich pas bij de dokter als de symptomen niet meer te ontkennen zijn. Vaak is het dan al te laat om de ziekte nog te genezen. Vroege detectie is dus letterlijk van levensbelang, maar waar het voor vrouwen al heel gewoon is om hun eigen borsten te onderzoeken is het voor mannen niet gebruikelijk om hun eigen edele delen te onderzoeken. In Peru is er echter een bijzondere manier gevonden om mannen te leren hoe ze zichzelf kunnen testen op vroege tekenen van prostaat- en testiskanker.
Vanwege de pandemie lieten de afgelopen jaren minder Peruaanse mannen zich onderzoeken op prostaatkanker, teelbalkanker of peniskanker. In 2021 werden in het Zuid-Amerikaanse land meer dan 10.000 diagnoses gesteld, en in 45% van die gevallen was de kanker al zo ver gevorderd dat genezing niet langer een optie was. Reden voor de Peruaanse Liga contro el Cancer (tegenhanger van KWF in Nederland) om actie te ondernemen.
In het gerenommeerde Larcomuseum in de hoofdstad Lima vond in februari een speciale expositie plaats met de naam ‘Touch the genitals of the Mochicas’. Mannen werden aangemoedigd om replica’s van eeuwenoud aardewerk te bestuderen en te betasten en zo te leren hoe ze hun eigen genitaliën kunnen betasten om testis- of peniskanker op te sporen.
Het aardewerk is gemaakt door de Moche-cultuur, die ver voor de Inca’s floreerde in het Noorden van Peru, ongeveer tussen 100 en 800 jaar na Christus. De Mochicas stonden bekend om hun ‘huacos’: prachtig handgevormd en gekleurd aardewerk in allerlei vormen. Daarbij horen ook erotische afbeeldingen, van paren in allerlei houdingen, maar ook van mannelijke en vrouwelijke geslachtsdelen.
“Het doel van deze expositie is om de kennis van onze voorouders over het menselijk lichaam dichterbij te brengen, uitgedrukt door deze keramische vaten die we de Erotische Huacos noemen,” aldus Ulla Holmquist, directeur van het Larco Museum. In het museum werden honderden huacos, sommige met grote mannelijke genitaliën en andere in verschillende seksuele posities, tentoongesteld in vitrines terwijl bezoekers replica’s konden aanraken en betasten. Aanwezige zorgprofessionals gaven tekst en uitleg en leerden de mannen hoe ze zichzelf kunnen onderzoeken.