Reuscelbottumor (GCT)

Ziektebeeld

Wat is een reuscelbottumor?

Een reuscelbottumor is een goedaardige tumor, die ook wel bekend als Giant Cell Tumor (GCT). Hoewel de tumor goedaardig is, groeit deze wel agressief. De tumor ontstaat meestal in de lange pijpbeenderen en dan specifiek dichtbij het gewricht. De gezwellen worden meestal gevonden in de heupen, knieën of polsen. Minder vaak komt het voor dat de tumor ontstaat in de ruggengraat, bekken of de kleine botten in de handen of voeten.

De tumor ontstaat vanuit reuscellen en ontstaat meestal in één bot. Deze gezwellen ontstaan meestal aan het einde van de botten, rondom het gewricht. Hoewel de aandoening goedaardig is, kan deze wel veel schade aanrichten. Het kan ervoor zorgen dat het gezonde bot wordt afgebroken, wat kan leiden tot botbreuken. De tumor zaait in ongeveer een tot negen procent van alle gevallen toch uit.

GCT  is erg zeldzaam. Er zijn geen exacte cijfers over het voorkomen van dit type tumoren bekend. De meeste patiënten krijgen de diagnose als ze tussen de 20 en 50 jaar oud zijn. De tumor komt iets meer voor bij vrouwen dan bij mannen.

Symptomen

De klachten van patiënten met GCT ontstaan langzaam en zijn afhankelijk van de locatie van de tumor. Zij kunnen last hebben van:

  • Pijn
  • Zwelling
  • Beperkte beweging van het gewricht
  • Botbreuken

Oorzaak

De oorzaak van dit type tumoren is niet bekend. Ook zijn er geen risicofactoren bekend die de kans op GCT vergroten.

Diagnose

Mocht de huisarts vermoeden dat een patiënt een reuscelbottumor heeft, zal hij diegene eerst lichamelijk onderzoeken. Omdat het hij meestal een beperkte beweging van het gewricht constateert, stuurt hij de patiënt meestal door naar de fysiotherapeut. Deze behandeling zal echter niet helpen en daarom zal de patiënt worden doorverwezen naar een orthopedisch chirurg.

Omdat dit een zeldzame aandoening is, zal de patiënt door doorgestuurd naar een gespecialiseerd centrum. Dit centrum zal verder onderzoek doen en erachter komen of er sprake is van een GCT. Hiervoor kan er een röntgenfoto of een MRI worden uitgevoerd. Vaak is de diagnose dan al te stellen, maar er is meestal nog een biopsie nodig om vast te stellen dat het om een reuscelbottumor gaat. Hierbij wordt er een stukje verdacht weefsel weggenomen voor verder onderzoek

De tumoren kunnen worden onderverdeeld in een van de onderstaande graden:

  • Graad I: de tumor heeft een duidelijke begrenzing. De tumor zit alleen nog in het bot en geeft nog geen symptomen. De tumor is niet actief op een botscan.
  • Graad II: de tumor heeft geen duidelijke begrenzing meer en is buiten het botweefsel getreden. De patiënt presenteert symptomen en de tumor is actief op een botscan.
  • Graad III: een snelgroeiende tumor met mogelijk kans op uitzaaiing. De patiënten hebben last van de tumor en de tumor is erg actief op een botscan.

Deze indeling van de tumoren is geassocieerd met de kans op terugkeer van de tumor.

Behandeling

Wanneer alle onderzoeken zijn afgerond en de diagnose reuscelbottumor is gemaakt, stelt een team van specialisten een behandelplan op. Omdat dit een zeer zeldzame aandoening is, zal de patiënt worden behandeld in een gespecialiseerd centrum.

De behandeling van GCT bestaat uit een operatie. Het soort operatie is afhankelijk van de eigenschappen van de tumor, bijvoorbeeld de grootte ervan, en hoever deze is doorgegroeid in andere weefsels.

Bovendien is er doelgerichte therapie mogelijk bij GCT. Dit wordt meestal voor de operatie voorgeschreven. Deze therapie is erop gericht om de groei van de tumor te remmen en hiermee stopt het ook de afbraak van het bot. Dit kan ervoor zorgen dat de operatie minder ingrijpend is.

Omdat het bij 30 procent van de patiënten voorkomt dat de tumor teruggroeit, is het van groot belang dat de patiënten onder controle blijven van een specialist.

Aanvullende info

Patiëntenvereniging

Ziektebeeld

Symptomen

Oorzaak

Diagnose

Behandeling

Patiëntenvereniging

Links