Mogelijk nieuwe behandeling glioblastoom doorbreekt de bloed-hersenbarrière

maart 2021 Wetenschap Willem van Altena
A head MRI showing a large tumor in orange.

Glioblastoom is een dodelijke vorm van hersenkanker, die zeer moeilijk behandelbaar is vanwege de bloed-hersenbarrière en de bloed-tumorbarrière. Een onderzoek door dr. Priya Kumthekar en haar team van de Northwestern University in Chicago (V.S.) kan daar mogelijk verandering in brengen.

Zij bestudeert het inzetten van precisiemedicijn NU-0129, minuscule bolletjes nucleïnezuur met een kern van gouden nanopartikels die gebonden zijn aan RNA oligonucleotiden waarvan bekend is dat ze het tumoreiwit Bcl2L12 opsporen en vernietigen.

Afname

Na proefnemingen op apen hebben de onderzoekers in een fase 0-studie acht patiënten met teruggekeerd glioblastoom met een zeer geringe dosis NU-0129 behandeld, gevolgd door operatief verwijderen van de tumor. Het bleek dat de zuurbolletjes in staat waren om de bloed-hersenbarrière te doorbreken en de tumor te bereiken, waar inderdaad een afname van tumorgerelateerde Bcl2L12-expressie werd waargenomen. Er werden daarnaast geen ernstige bijwerkingen vastgesteld.

De onderzoekers hopen dat hun onderzoek een stap kan zijn in de richting van een nieuwe precisiebehandeling voor glioblastoom.

Referentie

Priya Kumthekar, Caroline H. Ko, Tatjana Paunesku et al., A first-in-human phase 0 clinical study of RNA interference–based spherical nucleic acids in patients with recurrent glioblastoma, Science Translational Medicine, Vol. 13, Issue 584, DOI: 10.1126/scitranslmed.abb3945