Nieuwe techniek spoort borstkanker pijnloos, sneller en beter op

november 2019 Preventie
Doctor is working with mammography X-ray scanner in hospital

Een nieuwe techniek genaamd ‘3D-elastografie’ is ontwikkeld om borstkanker sneller, makkelijker en pijnloos op te kunnen sporen. Onderzoeker Gijs Hendriks promoveerde op deze techniek waarmee er gemakkelijker kan worden vastgesteld of er een tumor aanwezig is in de borst.

Werking

Technieken als de mammografie en 3D-echo’s worden veel gebruikt om tumoren vast te stellen in de borst. Het is hiermee echter lastig om te bepalen of de tumor kwaad- of goedaardig is. De 3D-elastografie belooft hier een uitkomst te bieden. De techniek blijkt een hogere accuratesse hebben dan klassieke technieken om borstkanker op te sporen, voornamelijk bij jonge vrouwen.

Bij 3D-elastografie wordt een echo gemaakt waar ook mee wordt gevoeld hoe hard en bewegelijk het weefsel in de borst is op verschillende plaatsen. Kwaadaardige tumoren zijn namelijk meestal een stuk harder en liggen meer vast in het weefsel dan goedaardige tumoren. Goedaardige tumoren zijn zachter en zijn hierdoor met 3D-elastografie goed te herkennen. Bovendien is de elastografie echo-scan erg snel. Het duurt slechts 3 seconden om deze uit te voeren, vergeleken met 90 seconden voor een klassieke echo.

Ontwikkelingen

De klassieke methode om borsttumoren op te sporen is de mammografie. Hierbij wordt een röntgenfoto gemaakt van de borst en de laborant kan hiermee bepalen of er een tumor te zien is. In 44% van de gevallen geeft een mammografie echter een verkeerde uitslag en dit is voornamelijk het geval bij jonge vrouwen. Om deze reden wordt er tegenwoordig vaak gebruik gemaakt van 3D-echografie. Hierbij wordt er een groot aantal 2D-echo plaatjes gemaakt en worden deze samengevoegd tot een driedimensionaal beeld. Met dit beeld kan een radioloog een tumor opsporen.

Deze ontwikkeling was al een grote verbetering ten opzichte van de mammografie, aangezien het maken van een echo geen pijn doet en het makkelijker is om zo een tumor te herkennen, voornamelijk bij jonge vrouwen. Het is namelijk zo dat op een röntgenfoto een tumor soms lastig te onderscheiden is van normaal klierweefsel van een jonge vrouw. Ook hoeven er bij een echo meestal geen aanvullende, pijnlijke puncties worden uitgevoerd om zekerheid te krijgen over de aard van de tumor.

Inzetten 3D-elastografie

Aangezien deze techniek nog heel erg nieuw is, is het nog niet mogelijk voor artsen om deze gelijk te gebruiken. Er moet eerst nog een groot klinisch onderzoek plaatsvinden waar de effectiviteit nogmaals wordt bewezen. Als dit is gebeurd kunnen artsen de 3D-elastografie gaan gebruiken in hun preventieve borstkankeronderzoeken. Zo kunnen borsttumoren sneller en vaker correct worden vastgesteld.

Bron
1. Radboudumc