Een onderzoeksteam van Cancer Center Amsterdam onder leiding van hoogleraar immunologie Arjan Griffioen heeft een nieuw mechanisme ontdekt waarmee kankercellen het immuunsysteem om de tuin leiden. Tumorcellen dupliceren de biologische mechanismen die normaliter aanwezig zijn bij de ontwikkeling van een embryo in de baarmoeder.
Het is bekend dat kankercellen allerlei methodes in huis hebben om aan afweercellen te ontsnappen. Een van die methodes is dat bloedvaten van tumoren ondoordringbaar zijn voor afweercellen. Daardoor kunnen de immuuncellen niet doordringen tot in de tumor zelf. De Amsterdamse onderzoekers, die samenwerkten met wetenschappers van de universiteit van Toronto (Canada) hebben nu ontdekt hoe tumorcellen erin slagen afweercellen buiten de aderen te houden.
Embryo
Dat proces lijkt opmerkelijk veel op wat er gebeurt bij de groei van een embryo in de baarmoeder. Ook daar worden afweercellen buiten de deur gehouden. De wanden van aderen zijn dan een soort verdedigingsmuur die de afweercellen uit de buurt van het embryo houden. Wanneer een embryo organen ontwikkelt ontstaan er vele nieuwe bloedvaten om de groei mogelijk te maken. Tussenkomst van het afweersysteem is dan ongewenst. De onderzoekers hebben nu ontdekt dat tumoren precies op diezelfde manier afweercellen buiten de deur houden.
De onderzoekers denken dat de ontdekking van dit mechanisme mogelijk een stap in de richting van nieuwe behandelingen voor kanker kan zijn.
Referentie