Erasmus MC kan zelf radioactief medicijn voor behandeling prostaatkanker produceren

december 2021 Medisch onderzoek Willem van Altena

Een nieuw radioactief geneesmiddel, Ac 225-PSMA, mag binnenkort bereid worden aan Erasmus MC in Rotterdam om een klinische studie naar een nieuwe behandeling voor uitgezaaide prostaatkanker mogelijk te maken. Het nieuwe middel is gebaseerd op het radioactieve actinium, dat is gekoppeld aan prostaatspecifiek membraanantigeen (PSMA). Die koppeling zorgt ervoor dat de radiotherapie precies bij de tumorcellen terecht komt.

Normaliter wordt het radioactieve element lutetium gebruikt voor de behandeling, maar actinium zendt veel meer alfastraling uit en kan potentieel tumorcellen krachtiger aanpakken. Om te onderzoeken of dat inderdaad zo is, is in Rotterdam een fase-1-studie opgezet.

Vergunning

In Nederland is actinium nog niet geregistreerd als geneesmiddel, en bovendien moet het op locatie worden bewerkt en aan PSMA gekoppeld worden. Om die procedure te verrichten moest het Erasmus MC een speciale fabricagevergunning aanvragen, en om die te krijgen waren er vergaande kwaliteitseisen waaraan voldaan moest worden. Een proces dat enkele jaren in beslag nam, maar nu de vergunning een feit is kan Erasmus MC de studie rond uitgezaaide prostaatkanker uitvoeren. Daarnaast kunnen er ook andere radioactieve geneesmiddelen op basis van actinium ontwikkeld gaan worden in Rotterdam.

Meer informatie

Lees het persbericht van Erasmus MC

Bekijk een studie uit 2020 uit München rond Ac-225 PSMA vergeleken met lutetium: Feuerecker B, Tauber R, Knorr K, et al. Activity and Adverse Events of Actinium-225-PSMA-617 in Advanced Metastatic Castration-resistant Prostate Cancer After Failure of Lutetium-177-PSMA. Eur Urol. 2021 Mar;79(3):343-350. doi: 10.1016/j.eururo.2020.11.013. Epub 2020 Dec 5. PMID: 33293081.