Prinses Máxima Centrum staat stil bij Wereld Kinderkankerdag

februari 2021 Zorg van de toekomst Willem van Altena
Little girl going through chemotherapy treatment from home

Vandaag, maandag 15 februari, is Wereld Kinderkankerdag. Het Prinses Máxima Centrum, het Nederlandse centrum voor de behandeling van kinderen met kanker, staat stil bij deze dag en besteedt aandacht aan de impact van de ziekte op kinderen en hun omgeving.

In het Prinses Máxima Centrum in Utrecht werken zorg en onderzoek naar kinderkanker geïntegreerd samen. Innovatieve zorg leidt tot nieuwe behandelmethoden en uiteindelijk tot betere prognoses voor kinderen met kanker. Zo wordt er nu veel vooruitgang geboekt op het gebied van CAR T-cel gebaseerde immuuntherapie. Ook wordt er meer en meer onderzoek gedaan met behulp van labgekweekte organoïden, en worden tumoren beter en beter genetisch in kaart gebracht. En ook op gebied van psychosociale ondersteuning van de zieke kinderen en hun families zijn er nieuwe inzichten.

CAR T-celtherapie is een vrij nieuwe behandeling die wordt ingezet bij kinderen met acute lymfatische leukemie (ALL) die niet goed reageren op de standaardbehandeling. Bij deze therapie ondergaan de eigen stamcellen van een kind speciale laboratoriumbehandelingen die ze in staat stelt om de kankercellen te herkennen en uit te schakelen. Het eigen immuunsysteem wordt als het ware getraind om tumorcellen op te ruimen. Een bijkomend voordeel van deze vorm van behandeling is dat er doorgaans weinig bijwerkingen zijn.

Hersentumoren

Ook bij de aanpak van hersentumoren wordt progressie geboekt. Het probleem bij hersentumoren is dat ze moeilijk met medicatie zoals chemotherapie te behandelen zijn vanwege de bloed-hersenbarrière, een ingebouwde verdedigingsmuur rond de hersenen die voorkomt dat allerlei schadelijke stoffen in de hersenen doordringen. Maar medicijnen worden ook geweerd door die barrière. Bij het Prinses Máxima Centrum is een speciale robotarm ontwikkeld die in staat is om chemotherapie rechtstreeks in de tumor te brengen.

Neuroblastoom

Bij de bestrijding van neuroblastoom hebben onderzoekers in het Máxima ontdekt dat alle neuroblastoomtumoren afstammen van éénzelfde embryonale celtype. Dit kan in de toekomst leiden tot nieuwe targets voor doelgerichte therapie voor deze vorm van kinderkanker. Ook wordt onderzoek verricht naar het eerste op moleculair niveau doelgerichte fluorescerende middel dat neuroblastoomcellen selectief oplicht. Dit kan chirurgen tijdens de operatie helpen om de tumor nog preciezer en met minder complicaties te verwijderen.

Vormen van kinderkanker

In het Prinses Máxima Centrum zijn drie behandelafdelingen: de afdeling voor Hemato-oncologie: daar worden kinderen en tieners behandeld met bloed- en lymfeklierkanker. De neuro-oncologie afdeling is voor kinderen en tieners met een hersentumor. Op de afdeling Solide tumoren worden kinderen en tieners met kwaadaardige tumoren in een bepaald orgaan behandeld bijvoorbeeld niertumoren, bottumoren, neuroblastoom en tumoren in de spieren. De vierde afdeling is de zogenaamde LATER polikliniek waar ‘survivors’ van kinderkanker gecontroleerd worden op de eventuele late gevolgen van de zware behandelingen. Voor elke vorm van kanker is er twee keer per week een groot overleg, waar alle behandelend artsen, diagnostische specialisten en onderzoekers bij zitten.

Kinderkanker in Nederland

Jaarlijks krijgen ongeveer 600 kinderen in Nederland kanker. En ondanks veelbelovende ontwikkelingen overlijdt één op de vier kinderen met kanker aan deze ziekte. Om kinderen te genezen van kanker is alle zorg en onderzoek in Nederland geconcentreerd in het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie te Utrecht. Het Prinses Máxima Centrum is het grootste kinderoncologisch centrum van Europa. Er werken circa 400 wetenschappers en meer dan 800 zorgprofessionals intensief samen.

Meer informatie

Bezoek de website van het Prinses Máxima Centrum.