Dat het binnenkrijgen van voldoende vitaminen een prima manier is om ons immuunsysteem een handje te helpen weet iedereen. Dat kan door ervoor te zorgen dat we voldoende vitaminerijk voedsel eten, maar vitaminetabletten zijn ook een optie. Maar of die vitaminen nou echt helpen om een verkoudheid te voorkomen? Misschien wel, hebben Britse onderzoekers vastgesteld. Recent verscheen een artikel in BMK Nutrition Prevention & Health waarin de Britse eetgewoonten over een periode van 8 jaar werden bekeken. En het bleek dat mensen die het meeste vitaminen binnenkregen het minst vaak last hadden van verkoudheid en allerlei longaandoeningen.
Gedurende 8 jaar hielden 6.115 volwassen Britten lijstjes bij waarin ze bijhielden wat ze aten en wat voor supplementen ze innamen. En het bleek dat mensen die de grootste intake van vitamine A en E meldden (zowel als onderdeel van het dieet als in supplementvorm) minder vaak allerlei ademhalingsziekten hadden, zoals verkoudheid, astma, bronchitis en copd. Dat gold ook voor mensen die veel vitamine D binnenkregen door supplementen.
De onderzoekers waarschuwen dat hun onderzoek niet bewijst dat inname van vitamine A, E en D ademhalingsziekten kunnen voorkomen. Maar er is wel een relatie tussen vitamine-inname en een lager risico op dergelijke aandoeningen. Inname van vitamine C bleek overigens geen aantoonbare relatie te hebben op ademhalingsziekten.
Vitaminen uit voeding zijn effectiever dan uit supplementen. Bronnen van vitamine A zijn onder meer lever, zuivel, wortelen en donkere bladgroenten zoals spinazie. Vitamine E komt veel voor in plantaardige vetten, noten en zaden. Vitamine D komt minder in voedsel voor (vette vis is wel een bron) en wordt door het lichaam aangemaakt door blootstelling aan de zon. Maar zeker in de winter zijn vitamine D-tabletten geen slecht idee.
Referentie