Vrouwen die een dieet volgen om het risico op diabetes type 2 te verlagen lijken een kleinere kans te lopen om aan borstkanker te overlijden, vergeleken met vrouwen die hun dieet niet aanpasten na de diagnose. Die conclusies komen naar voren uit twee recente prospectieve cohortstudies uit de V.S. Recent werden de resultaten daarvan gepresenteerd tijdens het eerder deze maand gehouden San Antonio Breast Cancer congres.
In het onderzoek werden data beteken van ruim 8.000 vrouwen uit de Nurses’ Health Study I en II. Het bleek dat de vrouwen die zich het meest hielden aan een diabetesrisicoverlagend dieet een 13% lagere kans hadden om aan borstkanker te overlijden, en een 31% lagere kans om te overlijden vergeleken met vrouwen die in hun dieet niets deden om diabetes te vermijden, stelt onderzoeker Dr. Tengteng Wang van de Harvard School of Public Health in Boston vast. “Het zou wel eens van groot belang kunnen zijn voor de overleving bij borstkanker om dieetaanpassingen aan te bevelen die type 2 diabetes kunnen voorkomen.”
Al eerder was aangetoond dat type 2 diabetes in verband gebracht kan worden met een slechtere prognose bij borstkanker. De onderzoekers uit Boston wilden daarom aantonen dat een aangepast dieet die prognose kon verbeteren. Type 2 diabetes komt vooral voor bij mensen boven de 50, en borstkanker wordt eveneens het vaakst vastgesteld bij oudere vrouwen. In de VS betreft driekwart van de diagnoses vrouwen van 60 jaar en ouder.
In het onderzoek werden gegevens bekeken van 8.320 vrouwen uit de NHS I (1980-2014) of NHS II (1991-2015) studies, die gediagnosticeerd waren met borstkanker (stadium I tot III). Deze vrouwen vulden om de 2 tot 4 jaar een vragenlijst in, waaronder vragen over hun eetgewoonten. Negen onderdelen daarvan werden door de onderzoekers gezien als zinvol in een diabetesrisicoverlagend dieet. Daartoe behoorden een grotere inname van voedingsvezels, koffie, noten, fruit, een grotere inname van meervoudig onverzadigde vetten en een lagere inname van verzadigde vetten, transvetten, zoete dranken en sappen en rood vlees.
De onderzoekers keken ook naar de sterfte onder de vrouwen. Gegevens daarover kwamen uit het nationale overlijdensregister van de VS of werden door de familie van de overledene gemeld. De doodsoorzaak van de overleden vrouwen werd uit medische gegevens en overlijdensverklaringen gedestilleerd.
Over een gemiddelde periode van 13 jaar waren 2.146 van de 8.320 vrouwen overleden, waarvan 948 aan borstkanker. Na meewegen van sociaal-economische factoren en klinische factoren werd gezien dat vrouwen die zich het beste aan een diabetesrisicoverlagend dieet hielden een iets lager risico op overlijden door borstkanker liepen dan vrouwen die zich het minst aan een dergelijk dieet hielden. (HR 0,87; P = 0,13), but een significant lager risico op overlijden aan alle oorzaken (HR o,69; P = 0,31). Bij de vrouwen die gedurende de 13 jaar hun dieet wijzigden na diagnose werd een afname van het overlijdensrisico door borstkanker met 20% vastgesteld.
Dr. Wang stelde wel vast dat er kanttekeningen bij de studie te maken zijn. Zo was het grootste deel van de 8.320 vrouwen relatief hoog opgeleid en blank. Daarnaast waren er onvolkomenheden in het exact meten van wat de vrouwen aten, en was er niet specifiek gekeken naar de invloed van oestrogeen-receptor negatieve tumoren op de resultaten. Niettemin kon tijdens de presentatie van dr. Wang tijdens het congres in San Antonio wel geconcludeerd worden dat een diabetesrisicoverlagend dieet mogelijk een verschil kan uitmaken, en dat overstappen op zo’n dieet ook na de diagnose altijd nog een optie is.
Producten die onderdeel uit kunnen maken van een dieet dat het risico op type 2 diabetes omlaag kan brengen zijn onder meer: bonen, lijnzaad en lijnolie, knoflook, basilicum, paddestoelen, olijven en olijfolie, chilipepers, pompoen, rijst (geen witte!), noten, soja en kurkuma. En de volgende dingen kunnen maar beter vermeden worden: rundvlees, varkensvlees, dierlijke vetten, boter, volle melk en zout. Daarnaast is voedsel met een hoge glycemische index ook niet aan te bevelen: wit brood, koekjes, corn flakes, aardappelen, witte rijst, suiker en zoete desserts.
Bronnen
Lees meer over het onderzoek van dr. Wang.
Lees meer over de relatie tussen diabetes en kankerrisico op de website van Diabetesfonds Nederland.
Engelstalig artikel over de relatie tussen voeding en borstkanker.