Een in Groningen ontwikkelde nieuwe testmethode, waarbij unieke DNA-afwijkingen die geassocieerd worden met de ontwikkeling van baarmoederhalskanker worden vastgesteld en geïnterpreteerd, kan het aantal vals-positieve diagnoses flink terugbrengen. In Europa krijgen jaarlijks een miljoen vrouwen ten onrechte te horen dat zij mogelijk baarmoederkanker hebben.
De technologie, genaamd de Methica CC kit, is ontwikkeld door het Groningse CC Diagnostics en gebaseerd op een wereldwijd gepatenteerde test. Ook die test is ontwikkeld in Groningen, door het Universitair Medisch Centrum (UMCG).
Momenteel is de meest gebruikte testmethode voor de uitstrijkjes van een baarmoederhalskankeronderzoek de PSP-methodiek, maar daarbij komt het vaak voor dat er vals-positieve uitslag uitrolt. De nieuwe testmethode moet het aantal vals-positieve resultaten met een derde terug kunnen brengen, denken de ontwikkelaars. Accuratere uitslagen zorgen voor minder onrust en angst bij vrouwen, die ten onrechte denken dat zij kanker hebben, en daarnaast worden er kosten bespaard voor onnodige scans en behandelingen. De ontwikkelaars becijferen dat dat in Europa alleen al 360 miljoen euro op jaarbasis kan schelen.
De Groningse testmethode doorloopt nog verdere test- en ontwikkelfases en moet in 2022 beschikbaar komen voor artsen en patiënten in Nederland en Europa.
Meer informatie
Persbericht van CC Diagnostics