Vaccinkandidaat uit Leiden na versnelde procedure in juli al getest op mensen

juni 2020 Corona Willem van Altena
A medical vial of vaccine with a syringe arranged in studio against a white background.

Over de hele wereld wordt er gewerkt aan een vaccin tegen het coronavirus. En een van de veelbelovende kandidaten wordt ontwikkeld door Janssen Vaccines in Leiden, een divisie van het Amerikaanse Johnson & Johnson. Dat vaccin, dat is gebaseerd op een ebola-vaccin, kan mogelijk al in de tweede helft van juli op mensen getest worden. Eerder werd er nog uitgegaan van september.

Dat de eerste tests met menselijke proefpersonen al zo snel genomen kunnen worden komt doordat de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA een versnelde procedure mogelijk heeft gemaakt, na veelbelovende resultaten van laboratoriumtests en dierproeven.

Proefpersonen

De fase-2 klinische studie vindt plaats in België en de Verenigde Staten met 1045 gezonde proefpersonen tussen de 18 en 55 jaar oud, maar ook op personen van 65 jaar en ouder, omdat mensen in die leeftijdscategorie het grootste risico op een ernstig ziekteverloop hebben. De proefpersonen krijgen ofwel het vaccin toegediend, of een placebo, om te zien of het vaccin goed verdragen wordt en geen ernstige bijwerkingen heeft. Wanneer die studie succesvol verloopt volgt een fase-3 studie met een grotere groep proefpersonen.

1 miljard doses

Vooruitlopend op eventueel succes wordt de productie van de vaccinkandidaat nu al opgeschaald, zodat er meteen vele miljoenen doses beschikbaar zullen zijn als het vaccin inderdaad voldoet aan alle eisen op het gebied van werkzaamheid en veiligheid. Mogelijk kunnen er in 2021 een miljard doses geproduceerd worden, in samenwerking met producenten over de hele wereld.

Een mogelijk probleem bij de noodzakelijke tests kan zijn dat er misschien niet genoeg proefpersonen gevonden kunnen worden omdat het virus minder actief wordt. Om die reden wil Johnson & Johnson het vaccin testen in Amerikaanse staten waar het besmettingspercentage het hoogst is, maar als dat niet lukt wordt ook gekeken naar andere landen waar de pandemie heerst.

Er zijn momenteel ongeveer 10 vaccinkandidaten die al op mensen getest worden, onder andere uit Oxford. En ook in de V.S., Duitsland, Zwitserland en China melden wetenschappers en farmaproducenten in een gevorderd ontwikkelingsstadium zitten.

Meer informatie

Lees een interview met prof dr. Hanneke Schuitemaker, hoogleraar virologie aan de Universiteit van Amsterdam, en Global Head of Viral Vaccine Discovery and Translational Medicineop de website van Johnson & Johnson.