Zonadvies-app van KWF helpt mensen om verstandiger en veiliger te zonnebaden

mei 2020 Beter Leven Willem van Altena

Nu het mooi weer wordt en we –coronacrisis of niet- vaker de buitenlucht opzoeken is het belangrijk om niet te vergeten dat zonlicht schadelijk kan zijn. Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland, maar ook een vorm van kanker waartegen mensen zich kunnen beschermen. Reden voor KWF om een handige app te lanceren: KWF Zonadvies.

De app, die gratis te downloaden en te gebruiken is, geeft allerlei tips, meldt dagelijks wat de zonkracht is en kan zelfs een persoonlijk zonadvies geven, al naar gelang locatie en huidtype. Dus ook op je vakantiebestemming geeft de app altijd het juiste advies over hoe lang je veilig in de zon kunt blijven. Waarbij het goed is om te weten dat Uv-straling altijd invloed op je heeft als je buiten bent, niet alleen als je op het strand ligt. Buiten zijn betekent dus: voorzorgsmaatregelen nemen. Zeker in de zomer als de zon op zijn krachtigst is.

Kinderen

De app biedt een huidtypetest waarbij mensen aan de hand van een vragenlijstje aan de weet komen wat voor soort huid zij hebben en wel zonadvies daarbij past. Ook voor kinderen is er speciale aandacht: kinderen brengen relatief veel tijd buiten door, en dat kan zich later in het leven vertalen in een mogelijke huidkanker.

De app vertelt ook hoe krachtig de zon is op je locatie, en hoe lang of kort je veilig buiten kunt zijn. Daarbij kom je ook aan de weet hoe vaak je je moet insmeren met zonnebrandcrème. Een hogere beschermingsfactor (SPF) betekent dat je langer in de zon kunt blijven zonder je opnieuw in te smeren. Om daarbij te helpen zit er zelfs een insmeertimer bij de app, die een signaaltje geeft als het tijd is de crème weer tevoorschijn te halen.

Downloaden

De KWF Zonadvies app is gratis te downloaden voor Apple en Android.

Hier volgen een paar adviezen van KWF over veilig zonnen:

  • Een goedkope zonnebrandcrème werkt net zo goed als een dure. Let bij het etiket vooral op de beschermingsfactor (SPF): hoe hoger die is, des te langer je in de zon kunt blijven. En ja: je wordt heus ook bruin als je factor 50 smeert.
  • Regelmatig bijsmeren is een must. Hoe vaak, dat hangt af van de zonkracht, je huidtype en wat je doet/ Ben je aan het sporten, dan zweet je meer, en dat tast je beschermende laagje aan. Ook na het zwemmen moet je jezelf opnieuw insmeren: zelfs ‘waterbestendige’ crèmes zijn dat niet helemaal. KWF adviseert om niet te zuinig te zijn met smeren.
  • Koop elk jaar ‘verse’ zonnebrandcrème. Zonnebrandcrème is niet eindeloos houdbaar en als de fles eenmaal aangebroken is neemt de beschermingsfactor langzaam af. Het is dus verstandig om dat staartje creme van vorig jaar toch maar weg te gooien en een nieuwe fles of tube aan te schaffen. Het is ook niet goed om de crème in de volle zon of hete auto achter te laten.

Huidkanker in cijfers

Het aantal huidkankerdiagnoses is in Nederland in tien jaar tijd meer dan verdubbeld, en huidkanker wordt door epidemiologen zelfs als een epidemie aangemerkt. Meer dan de helft (52%) van alle kankerdiagnoses in ons land betreft huidkanker. Er bestaan drie hoofdtypes huidkanker: basaalcelcarcinoom (BCC), plaveiselcelcarcinoom (PCC) en melanoom (ook wel bekend als moedervlekkanker).

De Integrale Kankerregistratie Nederland (IKNL) meldt dat er in 2009 11.479 huidkankerdiagnoses werden gesteld, en in 2019 waren dat er 22.644. Bij die diagnoses wordt BCC overigens niet eens meegeteld. Daarvan werden er in 2019 ongeveer 48.000 vastgesteld. In 14.981 gevallen ging het om PCC en in 7.127 gevallen was er sprake van melanoom, de gevaarlijkste en dodelijkste vorm van huidkanker. Daarnaast kregen 536 mensen te maken met een zeldzamere vorm van de ziekte. In 2018 overleden 901 mensen aan huidkanker, waarvan 793 aan melanoom en 108 aan PCC, volgens cijfers van het CBS.

Meer informatie?

KWF heeft op de website een hele pagina gewijd aan huidkanker.

Bekijk ook de cijfers over huidkanker bij het IKNL.