Stoppen met roken verkleint het risico op longkanker, dat is talloze malen aangetoond. Maar als rokers en ex-rokers aan hun conditie werken verkleint dat de kans op de ziekte ook. Dat is de conclusie uit een studie van Stanford University (Verenigde Staten) waarbij bijna 3.000 mannen ruim 11 jaar lang gevolgd werden. De studie werd eerder dit jaar opgenomen in vakblad AJPM (American Journal of Preventive Medicine).
Tijdens de 11,6 jaar waarin de groep mannen (2979 in totaal, verdeeld over 1602 ex-rokers en 1377 rokers) werd gevolgd werd bij 99 van hen longkanker geconstateerd, en stierven 79 mannen aan de ziekte. Om de cardiovasculaire conditie van de mannen te meten werd hen gevraagd een inspanningsproef op een loopband af te leggen en te meten hoe veel zuurstof ze verbruikten tijdens fysieke inspanning (de MET-waarde).
Het bleek dat bij de ex-rokers een stijging met slechts 1 MET al een 13% lager risico op longkanker betekende. En wanneer de ex-rokers een matig goede tot goede conditie hadden op gebied van hart en ademhaling, kon dat een 51% tot 77% lager longkankerrisico betekenen.
De cijfers bij de mannen die nog rookten en bij wie later longkanker werd vastgesteld waren vergelijkbaar: een stijging van 1 MET bij de inspanningsproef stond in verband met een 18% lagere sterfte aan longkanker, en een goede tot goede cardiorespiratoire conditie correleerde met een 84% tot 85% lagere kankersterfte.
Volgens de onderzoekers kunnen rokers en ex-rokers het risico op longkanker en het overlijden daaraan significant verlagen door te zorgen voor een betere cardiorespiratoire conditie. Elke dag naar de sportschool hoeft niet eens: drie tot vijf keer per week 20 tot 30 minuten fietsen, joggen of zelfs stevig wandelen kan al een verbetering van de hart-long conditie betekenen, stelt het team uit Stanford.
Roken wordt gezien als de belangrijkste risicofactor voor het krijgen van en overlijden aan longkanker. In bijna 90% van de longkankerdiagnoses is tabak in het spel, en dat geldt voor 80% van de sterfgevallen. Verbetering van de aerobe conditie kan bij ex-rokers het aantal diagnoses met 11% kunnen terugbrengen. En de sterfte aan longkanker bij mannen die nog roken daalt zelfs met ongeveer 22%, becijferen de auteurs in de studie in AJPM.
Waarom en hoe de verbeterde conditie de kans op longkanker precies verlaagt hebben de wetenschappers niet onderzocht, maar dat een betere hart-long fitheid –naast stoppen met roken- het longkankerrisico verlaagt achten de onderzoekers wel bewezen.
Bron
1. Lees HIER het volledige artikel zoals dat op de website van AJPM verscheen.