Nederlandse onderzoekers claimen ontdekking antilichamen coronavirus

maart 2020 Medisch onderzoek Willem van Altena
Microscopic view of Coronavirus, a pathogen that attacks the respiratory tract. Analysis and test, experimentation. Sars. 3d render

Een team van wetenschappers van Erasmus MC en Universiteit Utrecht hebben naar eigen zeggen een antilichaam tegen het coronavirus ontdekt. Hun bevindingen zijn donderdag online gepubliceerd, en worden nu eerst door andere wetenschappers beoordeeld (‘peer reviewed’) en als dat goed gaat worden ze daarna in het vakblad Nature gepubliceerd.

Het is geen echte primeur, want het gaat om een onderzoek dat 15 jaar geleden al begon, toen de SARS-crisis gaande was. SARS is een coronavirus dat nauw verwant is aan COVID-19, zoals het huidige coronavirus voluit heet. De Rotterdamse hoogleraar celbiologie prof. Frank Grosveld slaagde er toen in om menselijke antilichamen te kweken in muizen, en dat leidde tot de ontwikkeling van een antilichaam dat reageerde met SARS-1.

Omdat SARS en COVID-19 zo op elkaar lijken hebben de wetenschappers getest of die reeds ontdekte antilichamen ook reageerden op het coronavirus. En dat bleek het geval, hoewel de reactie nog niet in mensen getest is.

Medicijn

Het antilichaam is geen vaccin, maar wel een forse stap in die richting. Volgens Grosveld en zijn team blokkeert het gevonden antilichaam de infectie. Er word nu gezocht naar een farmaceut die de Rotterdams-Utrechtse ontdekking kan vertalen in een medicijn tegen corona. Dat zal echter pas na de voorgeschreven testfases beschikbaar komen, wat een tijdrovend proces is. Het antilichaam kan volgens de wetenschappers daarnaast de basis vormen voor een corona zelftest.

Vaccin

Het verschil tussen een antilichaam en een vaccin is dat laatstgenoemde voor een blijvende immuunreactie zorgt: het afweersysteem leert het virus te herkennen en schakelt dat uit. Bij een antilichaam treedt die autonome immuunreactie niet op; het medicijn werkt gedurende een paar weken en schakelt weliswaar de infectie uit, maar dat betekent niet dat een patiënt de ziekte niet opnieuw kan krijgen.

Net als SARS is COVID-19 een infectieziekte die de luchtwegen aantast. De ziekte is vooral gevaarlijk voor ouderen, mensen met een verminderde longfunctie, en voor mensen die behandeld worden met bepaalde medicijnen, zoals chemotherapie en immuuntherapie.

Bronnen
1. Lees HIER het artikel in Erasmus Magazine
2. Lees HIER het originele wetenschappelijke artikel op website BioRxiv
3. Algemene en actuele informatie van het RIVM over het coronavirus vindt u HIER.