Kunstmatige intelligentie (ai) vindt steeds meer toepassingen in de zorg. Daarom heeft het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in februari het Clinical Artificial Intelligence and Research Lab (CAIRELab) geopend. Een nieuw kennis- en expertisecentrum met als doel kennis te bundelen om zo de ontwikkeling en het onderzoek naar ai in de zorg te versnellen.
Kunstmatige intelligentie wordt gezien als een manier om de zorg niet alleen te verbeteren, maar ook efficiënter en minder duur te maken. Met behulp van lerende algoritmes kunnen er bijvoorbeeld snellere en betere diagnoses gesteld worden. Wel wil het CAIRElab de meerwaarde van de ai voor patiënt en samenleving nauwlettend in het oog blijven houden.
Elektronicagigant Philips is partner van het CAIRElab. Zij gaan nauw samenwerken met medisch specialisten om zo tot goede producten te komen die meteen in de praktijk getest en gebruikt kunnen worden. De bedoeling is dat Philips en de medici van elkaar gaan leren. Daarnaast worden er ook externe partijen gezocht om samen aan ai-gerelateerde innovaties te werken. Zelfs in het buitenland zoals Image Biopsy Lab uit Oostenrijk.
Een van de projecten die onder het CAIRELab valt is spraakherkenning in de spreekkamer. Hierbij worden gesprekken tussen arts en patiënt opgenomen en getranscribeerd. De kunstmatige intelligentie stelt vervolgens een samenvatting voor. De arts hoeft tijdens het patiëntgesprek niet meer mee te schrijven, en kan de aandacht volledig op de patiënt richten. Het project heeft afgelopen jaar in pilotfase meegedraaid in de spreekkamer, en wordt in 2020 doorontwikkeld naar een productieversie die ook door andere instellingen gebruikt kan worden.
Andere projecten zijn snellere MRI-scans, beeldherkenning en automatische rapportage op radiologische beelden, herkennen van (hart)afwijkingen op echografieën en infectieherkenning en risicovoorspelling.
Bekijk ook deze WEBSITE van het LUMC die gewijd is aan AI in de zorg.