Kankeraanpak Europese Unie focust op preventie, diagnostiek en medicijnprijzen

februari 2020 Opinie Willem van Altena

De Europese Unie bindt de strijd aan met kanker. Commissaris Stella Kyriakides (gezondheidszorg) lanceerde eerder deze maand vanuit Helsinki (Finland) een grote campagne om de ziekte te voorkomen, eerder vast te stellen en beter te behandelen.

Elke negen seconden wordt er in de EU bij iemand kanker geconstateerd, en 1,3 miljoen Europeanen sterven jaarlijks aan de ziekte. Daarmee is kanker de op een na grootste killer in Europa, na hart- en vaatziekten. En rond de 40% van de Europeanen krijgt vroeg of laat met kanker te maken. Een percentage dat langzaam stijgt, en dat als er niets tegen gedaan wordt volgens de Europese commissie verdubbeld kan zijn in 2035.

Medicijnprijzen

In de nieuwe campagne tegen kanker wordt op allerlei gebieden beleid voorgesteld, of het nu gaat om onverstandige lifestylekeuzes of om exorbitante medicijnprijzen. Wat dat laatste betreft sluit Kyriakides niet uit dat de EU harde onderhandelingen met medicijnfabrikanten zal voeren. Niet verwonderlijk, nu bekend is dat kanker in Europa meer dan 100 miljard euro per jaar kost.

Vooral de hoge prijzen van medicijnen voor kinderen met kanker zijn de EU-commissaris een doorn in het oog. “Daar moeten we duidelijk iets aan doen. En we moeten duidelijk kiezen voor een andere aanpak dan wat er momenteel op landenniveau plaatsvindt.”

Tabaksindustrie

Preventie wordt een belangrijke speerpunt in het Europese beleid, omdat volgens Kyriakides zo’n 40% van alle kankers voorkomen kunnen worden. Het is de eenvoudigste en goedkoopste manier om kanker terug te dringen in Europa. Huidkanker –een van de snelst groeiende kankers- heeft een direct verband met blootstelling aan zonlicht, en ook de relatie tussen roken en longkanker is duidelijk. Om die reden gaat de EU de tabaksindustrie steviger aanpakken en proberen het roken terug te dringen. Maar de EU wil ook wijzen op het belang van gezonder eten en de gevaren van het werken met giftige stoffen.

Diagnostiek is de tweede pijler onder de campagne tegen kanker. Een vroege diagnose leidt tot lagere zorgkosten en een betere outcome. Een manier om dat te bewerkstelligen is de invoering van meer bevolkingsonderzoeken, zoals in Nederland nu al plaatsvinden voor borstkanker, baarmoederhalskanker en darmkanker. Ook pleit Kyriakides ervoor dat er meer aan digitale diagnostiek gedaan moet worden met behulp van verbeterde scantechnieken en zelfs apps.

Ook verbeterde kwaliteit van de zorg heeft de aandacht vanuit Brussel. Daarbij hoort toegang tot nieuwe behandelmethoden, maar ook maatregelen die ervoor moeten zorgen dat elke Europeaan toegang tot dezelfde hoogkwalitatieve zorg heeft. Daarnaast worden innovatie en research gestimuleerd.

Als laatste focust de EU ook op kwaliteit van leven voor mensen met kanker en hun omgeving. Denk daarbij aan beleid op het gebied van re-integratie, verbeterde palliatieve zorg en het tegengaan van discriminatie.

Consultatiefase

Vooralsnog blijft het vooral bij stimulerend beleid vanuit Brussel, maar zijn het de nationale overheden die zelf invulling moeten geven aan het nieuwe Europese antikankerbeleid. Nu gaat er een consultatiefase van start waarbij stakeholders, overheden en burgers uit heel Europa hun visie kunnen geven. Eind van dit jaar verschijnt er dan een concreter uitgewerkt ‘Europa Verslaat Kanker Plan’.

Bron
1. Lees HIER meer over de Europese aanpak van kanker.