Delftse vinding maakt werk voor hersenchirurg en patiënt veiliger

januari 2020 Medisch onderzoek Willem van Altena

Een masters-student Biomechanical Engineering van de TU Delft, Alexander Sendrowicz, heeft een speciaal gereedschap ontwikkeld, waarmee hersenchirurgen voortaan een stuk makkelijker en veiliger via de neus bepaalde ingrepen kunnen doen. De ‘NeuroPunch’ is tot stand gekomen na intensief overleg met neurochirurgen.

Een procedure bij de hersenchirurgie is de neurochirurgische punch, waarbij via de neus kleine stukjes bot stukje voor stukje verwijderd worden. Daarbij kan omliggend weefsel beschadigd raken, doordat het apparaat dat bij die procedure gebruikt wordt niet erg flexibel is. Het kan alleen in een rechtlijnige manier gebruikt worden en geen bochten maken. Het betekent dat de chirurg zijn werk alleen kan doen door de punch voortdurend in en uit de neus te bewegen, en elke keer dat hij dat doet raakt er weefsel beschadigd.

Roteren

Dr. Bernard van der Laan, neurochirurg van het UMC Groningen kent het probleem maar al te goed, en vond het tijd dat daar wat aan gedaan werd. Hij nam contact op met het bedrijf DEAM, dat medische instrumenten ontwerpt en vervaardigt. Dat bedrijf schakelde op haar beurt TU Delft in om met een innovatieve oplossing te komen, en die kwam er dus dankzij masters-student Alexander Sendrowicz.

Hij ontwikkelde de NeuroPunch, een instrument dat kan roteren terwijl het in de neus ingebracht is. Het kan daarbij een stukje bot wegnemen en in het apparaat zelf opslaan. Dat bespaart tijd, en zorgt er ook voor dat er mogelijk minder weefselschade plaatsvindt.

Het instrument is nu klaar om getest te worden in de praktijk. Naar verwachting kan het zeker nog twee jaar duren voordat de NeuroPunch op de markt verschijnt.

Op TU Delft TV is een kort filmpje te zien over de NeuroPunch.