Lerende computer verslaat endoscopisten bij herkennen van vroeg stadium kanker

december 2019 Zorg van de toekomst Willem van Altena
Endoscopie

Mensen met een zogeheten Barrett’s slokdarm hebben een 5% hoger risico op slokdarmkanker, dat is onder oncologen  welbekend. Onderzoekers van het Amsterdam UMC hebben nu een manier gevonden om door middel van een combinatie van traditionele endoscopie en artificiële intelligentie mogelijke kanker eerder te detecteren. Het vaktijdschrift Gastroenterology publiceerde hierover in november 2019.

Betere outcome

Prof. dr. Jacques Bergman geeft leiding aan het Amsterdamse onderzoeksteam. “Als we het lerende computersysteem toepassen gedurende surveillance endoscopie, dan kan nieuwgroei eerder ontdekt worden, wat snellere behandeling en een betere outcome mogelijk maakt.”

Mensen met een Barrett-slokdarm worden op gezette tijden onderzocht door middel van een endoscopie, maar het is erg lastig om nieuwgroei te detecteren. Afwijkende gebieden met neoplasie zijn soms moeilijk te onderscheiden van het ‘normale’ Barrett-slijmvlies.

Het computersysteem werd door de onderzoekers gevoed met bijna een half miljoen foto’s die gebruikt werden om de nieuwe beelden mee te vergelijken. De bevindingen van het computergestuurde systeem werden vergeleken met de conclusies van een internationaal team van 53 endoscopisten.

Veel sneller

Het bleek dat het computersysteem voor 88% accuraat was als het ging om het herkennen van vroege neoplasie. In vergelijking scoorde het menselijke team iets minder goed: daar was de accuratesse 73%, ongeacht de ervaring van de endoscopisten in kwestie. Daarnaast was het computersysteem veel sneller. Gemiddelde deed het er iets meer dan een tiende van een seconde over om een beeld te analyseren, tegenover ruim 46 seconden bij de endoscopisten.

De Amsterdamse onderzoekers verwachten dat het computersysteem in de toekomst van grote waarde zal zijn als werktuig voor endocopisten om nieuwgroei vroeg te detecteren, en zo bij te dragen in een betere outcome voor patiënten.

Bron
1. Gastroenterology, november 2019.