Philips heeft een nieuwe behandelmethode ontwikkeld tegen longkanker. Begin december presenteert de Nederlandse elektronicagigant op de RSNA in Chicago, het belangrijkste congres ter wereld op het gebied van radiologie, de nieuwste variant van c-boog röntgenscanner Azurion. Die is in staat om ook kleine tumoren in de longen op te sporen, en al in een relatief vroeg stadium. Nog terwijl de patiënt onder de scanner ligt kan de chirurg zijn tumor al verwijderen.
De software in de Azurion scanner is zo fijn, dat ook de kleinste bronchiën en haarvaten driedimensionaal in beeld gebracht kunnen worden, in realtime bovendien. Bij de aanpak van longtumoren, maar ook na een herseninfarct betekent dat specialisten met veel grotere precisie dan voorheen mogelijk was te werk kunnen gaan. Vooral voor de aanpak van longkanker betekent dit een doorbraak, omdat de nieuwe behandelmethode met de Azurion scanner en katheterisatie veel minder ingrijpend is dan de zware operatie die normaliter nodig is.
Ook levert de nieuwe scanner kostbare tijdwinst op. In de huidige aanpak kan het enkele maanden duren voordat alle informatie voorhanden is, die nodig is bij een longoperatie. Maar met de Azurion scanner is het mogelijk dat een patiënt meteen geholpen wordt zodra een tumor wordt vastgesteld, door middel van een ingreep via een kleine opening in de borstkas. De patiënt kan meestal binnen een dag weer naar huis.
Snel handelen is nog veel belangrijker bij de behandeling van een CVA, waarbij elke minuut telt. De nieuwe scanner van Philips stelt meteen vast wat er aan de hand is, en waar de bloedprop zit. Via een katheter kan de arts die dan verwijderen. Philips wil de behandeling van een herseninfarct door middel van de Azurion scanner gedurende de komende jaren verfijnen en verbeteren door het eerst alleen in acht ziekenhuizen ter wereld toe te passen. Een daarvan is het Radboudumc in Nijmegen.
Er zijn nog maar 20 van de nieuwste Azurion scanners operationeel in de wereld, van het vorige type dat in 2017 werd geïntroduceerd zijn er wereldwijd meer dan duizend in gebruik. Met succes: deze maand kondigde Philips aan dat de eenmiljoenste procedure met behulp van de Azurion scanners een feit was.
Bron
1. Lees hier meer over de Azurion scanners en de presentatie van Philips tijdens het RSNA-congres.
Foto: copyright Philips.