Grootste wielerpeloton ter wereld zamelt miljoenen in tegen kanker

juli 2019 In Actie Eline Feenstra

De Ride for the Roses is het grootste fundraising-evenement voor kanker in Nederland. Medio september springen jaarlijks ruim tienduizend mensen op de fiets, om een gesponsorde tocht af te leggen in het grootste wielerpeloton ter wereld. Dit jaar wordt de Ride voor de 22ste keer gehouden, en wel op 15 september in en rond de Zeeuwse stad Goes.

Traditiegetrouw wordt door een heel divers publiek aan de Ride for the Roses meegedaan. Bedrijventeams, sportfietsers, kilometervreters wagen zich aan de tocht van 100 kilometer, maar er zijn ook kortere tochten die door gezinnen en zelfs kinderen afgelegd kunnen worden.

Kankermedicatie op maat

Sinds de allereerste Ride for the Roses in 1998 is er meer dan 15 miljoen euro bijeengebracht. Elk jaar wordt een hoofddoel aangewezen waar het sponsorgeld naar toe gaat. Dit keer is dat een onderzoeksproject aan het Radboud MC in Nijmegen. Dr. Ingrid Desar werkt daar aan een systeem om gerichte kankermedicatie op maat te leveren.

“Hoewel nieuwe medicijnen inderdaad steeds meer gericht zijn op kankercellen, en gezonde cellen met rust laten, wordt er bij het voorschrijven van medicatie nog veel volgens een ‘one size fits all’-principe gewerkt, zonder rekening te houden met leeftijd, gewicht, andere medicatie, invloeden van voedsel en kenmerken van de tumor”, stelt Desar. Uit vooronderzoek blijkt dat bij zo’n standaarddosis in amper de helft van de patiënten het medicijn het juiste bloedgehalte wordt bereikt. Daardoor ligt zowel onder- als overbehandeling op de loer. “Het komt voor dat een oude dame van 88 jaar oud en 40 kilo zwaar dezelfde dosis krijgt voorgeschreven als een jonge vent van 2 meter en 140 kilo. Dat klinkt niet echt als een behandeling op maat.”

Finetunen

Desar en haar collega’s streven naar nationale implementatie van Therapeutic Drug Monitoring (TDM), wat in feite betekent dat de bloedspiegels systematisch gemeten worden en de dosis medicatie per patiënt hierop aangepast kunnen worden. “Dat is niet helemaal nieuw, in sommige ziekenhuizen gebeurt dat al. Daar beginnen patiënten met de standaarddosering. Na een aantal weken worden hun bloedspiegels gemeten en wordt de dosis indien nodig naar boven of naar beneden bijgesteld. Wat we in dit project gaan doen, is deze aanpak verder uitrollen over heel Nederland. Patiënten krijgen dus standaard een bloedspiegelmeting om de behandeling te finetunen.”

Er zijn veel medicijnen voor veel vormen van kanker. Het zal niet lukken om die allemaal te onderzoeken. Desar richt zich de komende jaren eerst op drie van deze medicijnen: imatinib, pazopanib en sunitinib. Het zijn medicijnen die worden voorgeschreven bij o.a. niertumoren, GIST en sarcomen. De projectgroep wordt verder aangevuld door medisch oncologen, farmacologen en apothekers uit vijf ziekenhuizen.

Het onderzoek zal zeker 5 jaar in beslag nemen. De deelnemende ziekenhuizen gaan hun wijze van bloedafname en -analyse standaardiseren, en er komen protocollen om de uitkomsten van de onderzoeken te vertalen in concrete behandeladviezen. Na afronding van het proces moet het in heel Nederland mogelijk zijn om de dosering van de drie genoemde kankermedicijnen precies toe te spitsen op de bloedspiegels van elke patiënt. Vervolgens moet de werkwijze ‘uitgerold’ worden over meerdere medicijnen. Als dat lukt, dan is Nederland het eerste land ter wereld waar kankermedicatie echt maatwerk is geworden.
Ingrid Desar is van plan om op 15 september in Goes te zijn om de deelnemers aan de Ride for the Roses aan te moedigen en om er over haar onderzoek te vertellen. Zelf meefietsen doet ze niet. “Ik loop drie keer per week hard, dat vind ik al heel wat”, besluit ze lachend.

Bron
1. Meer informatie: www.ridefortheroses.nl