Het borstkankermedicijn Herceptin (trastuzumab) van Roche krijgt er waarschijnlijk binnenkort een goedkopere concurrent bij. In de Verenigde Staten heeft de Food and Drug Administration (FDA) besloten goedkeuring te verlenen aan Pfizer om een biosimilar voor Herceptin op de markt te brengen.
Het gaat om het middel Trazimera, dat een jaar geleden nog door de FDA was afgewezen wegens gebrek aan technische informatie. In de tussentijd heeft de FDA echter wel biosimilars voor Herceptin goedgekeurd die ontwikkeld waren door Celltrion en door een consortium van Samsung en Biogen. Ook een biosimilar die door Mylan is ontwikkeld is goedgekeurd.
Dat er veel concurrentie is op de biosimilar-markt voor Herceptin is begrijpelijk: het is een van de paradepaardjes van Roche en haalde alleen al in 2018 een omzet van bijna 7 miljard Zwitserse francs binnen.
In de V.S. is het patent op trastuzumab pas dit jaar verlopen, maar in Europa was dat al in 2014 het geval. De eerste Europese biosimilar verscheen in 2015 in Rusland, maar de eerste biosimilar die pas eind 2017 door het EMA werd goedgekeurd was Ontruzant, dat door Samsung Bioepis werd ontwikkeld.
Biosimilars zijn –de naam zegt het al- niet identiek aan de geneesmiddelen die ze nabootsen, maar wel nagenoeg. Waar artsen wel mee te maken hebben wanneer ze hun patiënt van Herceptin naar het goedkopere alternatief willen laten overstappen is het zogeheten ‘nocebo’-effect. Patiënten gaan ervan uit dat het nieuwe medicijn minder goed zal werken dan het vertrouwde, en dat pessimisme heeft inderdaad meetbaar invloed op de effectiviteit van de biosimilar.